Copacul cu Idei

Arcana XVII. Steaua

Apa

Apa nu opune rezistenţă.
Apa curge.
Când intri în apă, o simţi ca pe o mângâiere.
Apa nu este un zid solid, ea nu-ţi va opri înaintarea,
Dar apa se duce întotdeauna acolo unde doreşte
Şi nimic pe lumea asta n-o poate opri.
Apa are răbdare.
Picăturile de apă descompun pietrele.
Aminteşte-ţi mereu aceste lucruri, copile.
Aminteşte-ţi că tu eşti jumătate apă.
Dacă nu poţi trece peste un obstacol, ocoleşte-l.
Apa asta face.

– Margaret Atwood

Cine pătrunde în profunzimea versurilor lui Margaret Atwood, descifrează o mare taină a vieții și se bucură de mare înțelepciune. La fel de mult pe cât se bucură și femeia reprezentată în arcana nr XVII din tarot. Puritatea absolută, fecioara varsă lumii din urciorul ei plin cu înțelepciune. Realizând o conexiune cu astrologia, tarotiștii susțin că această carte într-o etalare ne trimit cu gândul la cineva născut în zodia fecioară sau vărsător.
Este una dintre cele mai frumoase arcane ale tarotului, din punctul meu de vedere, având în vedere simbolistica bogată. După unii, fecioara din imagine sacrifică ceva prin acest gest pentru umanitate (altruism), îi învață pe alții despre puterea sacrificiului și împărtășește pământului (lumii) din cunoașterea sa.
Într-o etalare, imaginea anunță împlinirea unei dorințe, realizarea unui ideal – desigur – totul depinde și de poziția celorlalte cărți. Steaua poate vorbi despre idealizarea unei persoane (de pildă, când ne îndrăgostim suntem tentați să exagerăm calitățile persoanei pe care o iubim și să nu-i vedem defectele) sau despre o iubire imposibilă (Persoana idealizată este steaua de neatins, luceafărul, iar eu sunt un muritor/o muritoare).

Suntem cu toții picături într-un ocean, să ne lăsăm purtați de valul – voia lui Dumnezeu – și vom ajunge unde trebuie să fim – stele pe cerul iubirii.

5 gânduri despre „Arcana XVII. Steaua”

  1. „Aminteşte-ţi că tu eşti jumătate apă.”
    Apa reprezinta aproximativ 60-65 % din greutatea unui adult, iar la bebelusi procentul este mult mai mare. Apa este energia libera absoluta si vitala, din care, prin care si în care se nasc, se dezvolta, multiplica, evolueaza si se maturizeaza, absolut toate formele de microbi, virusuri, microorganisme, celule si organisme preexistente si existente pâna azi pe Terra. Viata adevarata începe în apa si se sfârseste la…groapa. 🙂

    O seara si o vara magica, sublima, divina, învesmântata în Lumina Divina, draga Stefania !

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s